www.tepa.info
Terveydenhoitoalan palvelujärjestöt TEPA ry                                                                         Terveydenhoitoalan palvelujärjestöt TEPA ry


TEPAn logo

ETUSIVU
LAUSUNTOJA
UUTISIA
ARKISTO
LINKIT
YHTEYSTIEDOT
PALAUTE


Terveydenhoitoalan
palvelujärjestöt TEPA ry
Nuijamiestentie 5 B
00400 Helsinki
P. 09-477 2344
F. 09-477 2314
www.tepa.info
leila.salonen(at)fysi.fi
Ajo-ohje


Uutisia
Välimäen työryhmä leikkaa naisilta ja eläkeläisiltä

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäen työryhmä esittää sairausvakuutuskorvausten eli ns. Kela-korvausten poistamista kokonaan kansalaisilta silloin, kun he käyvät yksityislääkärissä, hammaslääkärissä ja fysioterapiassa. Pahiten tämä iskisi naisiin, lapsiin ja eläkeläisiin. Suonta iskettäisiin myös niiltä työssä käyviltä sadoilta tuhansilta ihmisiltä, joiden työterveyshuoltoon eivät sisälly lääkärissä tai fysioterapiassa käynnit. Lisäksi työryhmä esittää, että Kelan matkakorvaukset hoitoon tai lääkäriin pääsemiseksi poistettaisiin.
Kela-korvauksina asiakkaille maksetut rahat siirrettäisiin kuntien yleisiin valtionapuihin ilman korvamerkintää.


Katso Kela –tilastot: Sairausvakuutustilastoja: Pienituloiset hyötyvät eniten (pdf)

Kela-korvausten saajista 70 % on naisia ja tyttöjä

Naisten suurta osuutta selittävät mm. noin 500.000 vuosittaista gynekologilla käyntiä, joiden kustannuksiin naiset ja tytöt saavat helpotusta Kela-korvauksesta. Suuri Kela-korvauksista hyötyjäryhmä ovat myös eläkeläiset. Esimerkiksi yli 75-vuotiaista naisista, joita Suomessa on noin 274.000, keskimäärin jokainen oli saanut korvausta yksityislääkärillä käynnistä Kelan vuoden 2009 tilastollisen vuosikirjan mukaan.

Suonenisku kohdistuu köyhiin

Suomessa on yli 900.000 köyhää. Heidän joukossaan on eläkeläisiä, lapsiperheitä, työttömiä ja muita vähäosaisia, joille Kelan julkinen sairaanhoitovakuutus on mahdollistanut erilaisissa elämäntilanteissa yksityisen terveydenhuollon palvelujen käyttöä. Kela-korvausten poisto olisi suora suonenisku köyhiltä ihmisiltä kunnille. Ilman Kela-korvauksen antamaa tukea monella ikääntyneellä ei ole varaa mennä yksityiseen fysioterapiaan, lääkäriin tai tutkimuksiin. Moni pienipalkkainen tarvitsee sairausvakuutuksen antaman tuen, koska perheellä ei ole varaa yksityisiin sairauskuluvakuutuksiin – ja kaikki eivät yksityistä vakuutusta iän tai sairauksiensa vuoksi voi saadakaan.

Myös matkakorvaukset poistettaisiin

- Kelan sairaanhoitokorvausten ja vieläpä Kelan matkakorvausten poistaminen olisi se lopullinen suonenisku, joka veisi pienituloisilta mahdollisuuden hoitaa omaa terveyttään, toteaa sairausvakuutuksen intohimoinen puolesta puhuja, Terveydenhoitoalan Palvelujärjestöt TEPA ry:n puheenjohtaja Aino Sainio. - On käsittämätöntä, miksi Kelan heikentämistä ajavat tahot iskevät kymmenen vuoden välein näppinsä Suomen upeaan lippulaivaan, tasapuoliseen ja tasa-arvoiseen julkiseen sairaanhoitovakuutukseen ja kansan rakastamiin Kela-korvauksiin. Uutta on se, että nyt halutaan poistaa Kelan maksamat matkakorvauksetkin.
Taistelu on jatkunut jo 20 vuotta. Vuonna 1992 Terveydenhoitoalan Palvelujärjestöt TEPA ry järjesti puhelinkampanjan sairausvakuutuksen säilyttämiseksi. Silloin 95 % soittajista piti sairausvakuutusta tärkeänä. Vuonna 2003 oli seuraava vakavampi yritys leikata Kela-korvauksia. Silloisen lehdistötiedotteen otsikkona oli ”Ministeri Mönkäre leikkaa naisilta ja lapsilta”. Nyt 8 vuoden kuluttua ollaan taas leikkausaikeissa.
Nyt on jälleen aika vaikuttaa siihen, että sairausvakuutuksen poistoa ei kirjata uuteen hallitusohjelmaan edes millään peitenimellä, esimerkiksi työryhmän käyttämällä himmeli-ilmaisulla ”Monikanavainen rahoitusmalli pitää poistaa”.

Lisätietoja:
Aino Sainio, toiminnanjohtaja, puh. 0400 784 515 tai toimisto puh. 09-477 2344
www.fysi.fi
etunimi.sukunimi(at)fysi.fi
Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry, Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki
(alkuun)

   © Terveydenhoitoalan Palvelujärjestö TEPA ry