www.tepa.info
Terveydenhoitoalan palvelujärjestöt TEPA ry                                                                         Terveydenhoitoalan palvelujärjestöt TEPA ry


TEPAn logo

ETUSIVU
LAUSUNTOJA
UUTISIA
ARKISTO
LINKIT
YHTEYSTIEDOT
PALAUTE


Terveydenhoitoalan
palvelujärjestöt TEPA ry
Nuijamiestentie 5 B
00400 Helsinki
P. 09-477 2344
F. 09-477 2314
www.tepa.info
leila.salonen(at)fysi.fi
Ajo-ohje


Uutisia
Eläkeläiset ja pienituloiset taistelevat Kela-korvausten puolesta

Kelan julkinen sairausvakuutus on ainoa vakuutusturva, jonka avulla yli 65-vuotiaat eläkeläiset voivat varmistaa arjessa pärjäämistään. Sama koskee kaikenikäisiä vakavaa sairautta potevia ja vaikeavammaisia, sillä myöskään heille ei myönnetä yksityisvakuutusta. Sairausvakuutus on tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen: jokainen suomalainen vauvasta vaariin saa täsmälleen samansuuruisen korvauksen asuipa hän Utsjoella tai Hangossa.

Sairausvakuutus on myös solidaarinen: Jokaiselta tulonsaajalta peritään verotuksen yhteydessä sairausvakuutusmaksua, joka kaikkein pienituloisimmilla on keskimäärin vain 46 euroa vuodessa ja suurituloisimmilla yli 800 euroa vuodessa. Kela-korvaus on kaikille samansuuruinen.

Kelan matkakorvausten poisto lopullinen isku eläkeläisille ja sairaille: Hoitoon pääsy tulee taloudellisesti mahdottomaksi
- Siansaksaa puhumalla peitetään asian ydin. Harva tietää, että STM:n kansliapäällikkö Kari Välimäen työryhmän suosima ilmaisu ”Monikanavainen rahoitusmalli pitää poistaa” tarkoittaa suomeksi sitä, että kaikki asiakkaiden saamat Kela-korvaukset yksityisen terveydenhuollon käytöstä lopetettaisiin, samoin Kelan maksamat matkakorvaukset.
- Seuraavassa aallossa poistettaisiin myös Kelan maksamat harkinnanvaraisen kuntoutuksen korvaukset, vaikeavammaisten korvaukset ja jopa työterveyshuollon korvaukset, Terveydenhoitoalan Palvelujärjestöt TEPA ry:n puheenjohtaja Aino Sainio sanoo.
- Rahat siirrettäisiin kunnille, mutta kuka silloin vastaisi hankinnoista ja kilpailuttamisesta siten, että kaikki suomalaiset saisivat tasa-arvoisen palvelun? Kelalla on tähän valmiudet.
Matkakorvausten poisto olisi Sainion mukaan lopullinen isku eläkeläisille ja sairaille. – Vähävaraisimpien kynnys hoitoon lähtemiseen nousisi ratkaisevasti, kun vielä matkakorvauksetkin vietäisiin.

Fysioterapia auttaa ihmisiä pärjäämään arjessa

Tämän päivän fysioterapia ei ole ”hellittelyhoitoa”, vaan aktiivista ohjausta, jossa ihminen itse sitoutetaan omasta terveydestään huolehtimiseen. Fysioterapeutit ovat työ- ja toimintakyvyn asiantuntijoita, joiden hoito ja ohjaus tähtäävät siihen, että ihmisten työ- ja toimintakyky – arjessa pärjääminen - olisi mahdollisimman hyvä.
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kannustaa terveydenhuollon henkilökuntaa ryhtymään yrittäjiksi. Fysioterapeutit ovat totelleet kehotusta ja tällä hetkellä pienimmässäkin kunnassa on ainakin yksi fysioterapiayrittäjä. Fysioterapiayrittäjistä 70 % ja alan yritysten työntekijöistä 85 % on naisia. Jos sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Välimäen työryhmän esitys toteutetaan, suurelta osalta asiakkaista viedään Kelan sairausvakuutus- ja matkakorvaukset. Tämä heikentää olennaisesti ihmisten valinnanvapautta ja pakottaa monet pienyrittäjät lopettamaan toimintansa. Ristiriita TEM:n ja STM:n toiminnan välillä on ilmeinen.

Lisätietoja:
Aino Sainio, toiminnanjohtaja, puh. 0400 784 515 tai toimisto puh. 09-477 2344
www.fysi.fi
etunimi.sukunimi(at)fysi.fi
Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry, Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki
(alkuun)

   © Terveydenhoitoalan Palvelujärjestö TEPA ry